Δραστηριότητες

Μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από το

κείμενο των Εβδομήκοντα

Εδώ και μερικά χρόνια η Ελληνική Βιβλική Εταιρία έχει αναλάβει το πρωτοποριακό έργο της μεταφράσεως της Παλαιάς Διαθήκης από το κείμενο των Εβδομήκοντα. Το κείμενο αυτό είναι η αρχαιότερη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από το εβραϊκό κείμενο, ήταν η Αγία Γραφή των συγγραφέων της Καινής Διαθήκης και είναι μέχρι σήμερα λειτουργικό κείμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι η πρώτη φορά που μια Βιβλική Εταιρία-μέλος των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών αναλαμβάνει τη μετάφραση του κειμένου των Εβδομήκοντα.

Μέσα στα πλαίσια αυτού του μεταφραστικού προγράμματος διοργανώθηκε το Νοέμβριο του 2001 στην Αθήνα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Η Μετάφραση των Εβδομήκοντα και η σημασία της για την Εκκλησία και την Επιστημονική Έρευνα». Έλαβαν μέρος κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ειδικοί επί του θέματος. Το Συμπόσιο τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και φιλοξενήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης.

 

Προφητολόγιον

Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος η παρουσίαση μιας πολύ σημαντικής έκδοσης της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας.

Μετά την έκδοση του "Εκλογαδίου" το 2003 που είχε εκδοθεί από την Εταιρία για λογαριασμό της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και περιέχει τα λειτουργικά αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη, το "Προφητολόγιον" έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια να φέρει το γραπτό λόγο του Θεού πιο κοντά στον Έλληνα αναγνώστη, καθώς αυτός τον κατανοεί καλύτερα την ώρα που τον ακούει στην εκκλησία. Το "Προφητολόγιον" περιέχει τα λειτουργικά αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη μεταφρασμένα από τους Εβδομήκοντα (κείμενο-μετάφραση) και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του "Προφητολογίου" τίμησε με την παρουσία του και έφερε χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος Β΄ο οποίος και επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να μπορεί ο λαός να κατανοεί το λόγο του Θεού όταν τον ακούει, κάτι που άλλωστε επισήμαναν και όλοι οι ομιλητές.

 

Δωρεάν διάθεση Γραφών

Ένας πάγιος και ιδιαίτερα σημαντικός στόχος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας είναι η δωρεάν διάθεση Γραφών σε ειδικές ομάδες του ελληνικού πληθυσμού όπως: Άποροι, φυλακισμένοι, νεοσύλλεκτοι, ομάδες εξαρτημένων ατόμων. Ο στόχος αυτός εκπληρώνεται ανάλογα με την εξεύρεση χρηματικών πόρων.