ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ


Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2012

Ένας άλλος Αγώνας

ΕΚΤΟΣ από το όμορφο θέαμα που προσφέρουν όλες οι αθλητικές διοργανώσεις στίβου αλλά κυριότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε φορά, είναι κι ότι μας διδάσκουν μερικές βασικές αξίες για τη γενικότερη ζωή μας. Χωρίς να είναι κανείς φανατικός όλων των αγωνισμάτων, σίγουρα θα εντυπωσιάστηκε φέτος από τις κωπηλατοδρομίες στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Το γαλάζιο του νερού, οι πολύχρωμες φορεσιές των αθλητών, το όμορφο τοπίο του Ήττον γύρω από το κωπηλατοδρόμιο, πρόσφεραν μια μαγευτική εικόνα, με τη βοήθεια βέβαια και των σκηνοθετών της τηλεόρασης! Μάθαμε και νέες λέξεις εμείς οι μη σχετικοί με το άθλημα. Μάθαμε για τις δίκωπες λέμβους (δηλ. με τα δύο κουπιά), τις τετράκωπες, τις οκτάκωπες και τους πλοηγούς. Εκείνο όμως που ήταν χάρμα οφθαλμών ήταν να βλέπει κανείς όλα τα κουπιά μαζί ν’ ανεβοκατεβαίνουν ρυθμικά και να δίνουν ώθηση στις βάρκες που έσκιζαν το νερό και παράβγαιναν η μία την άλλη ποια θα βγει πρώτη να πάρει το μετάλλιο.

 

Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό εκείνη την ώρα. Και δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί πως η εκκλησία του Χριστού είναι μια οκτάκωπη λέμβος, που οι αθλητές της προσέχουν να κρατούν έναν ομοιόμορφο ρυθμό, γρήγορο, και υπάκουο στην οδηγία του πλοηγού-Χριστού, αν θέλουν να νικήσουν τον αντίπαλο. Ο απόστολος Παύλος επιπλήττει τους χριστιανούς της Κορίνθου ότι με τις διχοστασίες τους και το διοικητικό αλαλούμ στις συνάξεις τους το καράβι της εκκλησίας δεν πήγαινε πουθενά. Αλλά τι περισσότερο είναι και οι χριστιανικές δραστηριότητες κάθε είδους από ένα τέτοιο άθλημα; Όλοι οι συνεργάτες καλούνται να κρατούν έναν συγκεκριμένο ρυθμό, και να έχουν μια σταθερή ρότα. Γιατί σήμερα οι αγώνες της Εκκλησίας πολύ συχνά μένουν ακαρποφόρητοι; Είναι επειδή λείπει το πνεύμα συνεργασίας, η αντίληψη ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση κι ακολουθούμε τον ίδιο πλοηγό.

 

Χαιρόμαστε γιατί επί 20 χρόνια τώρα (1992-2012) η Ελληνική Βιβλική Εταιρία με τη νέα της οικουμενική σύνθεση έχει δείξει ότι και συντονισμός ανάμεσα στις εκκλησιαστικές παραδόσεις που τη συνθέτουν υπήρχε, και προσήλωση στον κοινό στόχο της διάδοσης της Βίβλου στην πατρίδα μας. Είναι ένας άλλος αγώνας. Ευχή μας είναι το ίδιο αυτό πνεύμα, μολονότι οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, να συνεχίσει να διαφεντεύει στη μοναδική αυτή προσπάθεια: συλλογικότητα, επιμονή παρά τις αντιξοότητες, κοινός ρυθμός και επικέντρωση στον στόχο. Και τότε το στεφάνι της νίκης θα είναι σίγουρα δικό μας.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΑΝΙΚΛΙΔΗΣ

Ο Νίκος Τσιανικλίδης έφυγε απ’ ανάμεσά μας στις 11 του περασμένου Ιουλίου μετά από μια επίπονη και μακρόχρονη ασθένεια. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας» από το 1992, όταν αυτή πρωτοϊδρύθηκε, ώς το 2002. Διηύθυνε από τη θέση του ένα σώμα 10 ατόμων Ορθοδόξων, Καθολικών και Ευαγγελικών, και όλοι σέβονταν την παρουσία του, καθώς αναγνώριζαν το χάρισμά του της συζήτησης και της συνεργασίας.

 

Είχε γεννηθεί στην Κατερίνη το 1932. Σπούδασε Νομικά στο Παν/μιο της Θεσσαλονίκης ώς το 1955, και στη συνέχεια στο City College της Νέας Υόρκης. Επίσης σπούδασε θεολογία στο New Brunswick Theological Seminary των Αναμορφωμένων Εκκλησιών της Αμερικής, απ’ όπου πήρε μάστερ στη θεολογία το 1963. Φοιτητής ακόμα διετέλεσε ποιμένας της Woodside Reformed Church Queens (NYC), κι από το 1963 της Johnsville Reformed Church Warminster (PA). Παράλληλα διακονούσε στις φυλακές της Φιλαδέλφειας ως εφημέριος φυλακών. Το 1984 ανέλαβε ποιμένας της Second Reformed Church του Marion (NY). Από το 1984 ώς το 2002 διετέλεσε ποιμένας της Α΄ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας στην Αθήνα. Την περίοδο 2002-2004 διετέλεσε ποιμένας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Βοστώνη. Μετά τη συνταξιοδότησή του ήρθε πάλι στην Ελλάδα, αλλά η ασθένειά του τον υποχρέωσε να πάει πίσω στις ΗΠΑ όπου και νοσηλεύτηκε ώς τον θάνατό του.

 

Ο Νίκος Τσιανικλίδης αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι ηγέτες στην Εκκλησία του και στον ευρύτερο οικουμενικό χώρο. Ένωνε γύρω του ακόμη και αντίπαλα ρεύματα δογματικά και άλλα. Διέσχιζε τη θάλασσα των αντιπαλοτήτων αγέρωχος (σωματικά και πνευματικά) με ένα χαμόγελο αλλά και με πρακτικές λύσεις. Μάστορας της συνεργασίας και της συμβουλευτικής δύσκολα θα ξεχαστεί. Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία εκφράζει και απ’ αυτή τη θέση τα συλλυπητήριά της στη σύζυγό του και στους υπόλοιπους συγγενείς του. Το φωτεινό του παράδειγμα ας γίνει για μας ένα «νέφος μαρτύρων» που θα μας συνοδεύει εδώ στη σκληρή μας πραγματικότητα.

 

Παντού στη Γη

Στη Συρία

Για καιρό τώρα όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αυτά που γίνονται στη Συρία. Ταραχές, καταστροφές, πρόσφυγες, νεκροί και τραυματίες, μίσος κι αβεβαιότητα παντού. Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ από μακριά ακούγεται ο ήχος από τις βόμβες, μια ομάδα από το προσωπικό της Βιβλικής Εταιρίας, ζει και εργάζεται με κάποια ασφάλεια στην Αλέππο, στο ΒΔ άκρο της χώρας. Σε μια ασφαλή περιοχή λειτουργούν το βιβλιοπωλείο και οι αποθήκες της Εταιρίας. Στην Καθολική Εκκλησία της Αλέππο, μάλιστα, η Εταιρία λαμβάνει μέρος με τις εκδόσεις της σε μια έκθεση βιβλίου και το τραπέζι της συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η ομάδα της Αλέππο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με το κυρίως προσωπικό της Συρίας, αν και οι τηλεφωνικές γραμμές καθώς και το ίντερνετ υπολειτουργούν με διακοπές πολλών ωρών την ημέρα. Στη Δαμασκό το κεντρικό βιβλιοπωλείο ανοίγει όποτε είναι δυνατόν. Προσευχόμαστε για την ασφάλεια των συναδέλφων μας και την όσο γίνεται ομαλή διεξαγωγή του βιβλικού έργου στη Συρία.

 

Στην Αυστραλία

Πολλοί στις μέρες μας δεν βρίσκουν χρόνο να διαβάσουν την Αγία Γραφή. Ούτε μια μικρή περικοπή την ημέρα! Η Βιβλική Εταιρία της Αυστραλίας ξεκίνησε μια προσπάθεια για να βοηθήσει τους Αυστραλούς να βρίσκουν όλο και περισσότερο χρόνο γι’ αυτή την όμορφη, καθημερινή συνήθεια. Σε μια έρευνα αγοράς που διοργάνωσε η Εταιρία, πολλοί από κείνους που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία ομολόγησαν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο να διαβάσουν τη Γραφή ή ότι δεν την καταλάβαιναν. Μόνον ένας στους 5 είπε ότι διάβαζε κάθε μέρα τον λόγο του Θεού. Έτσι, η Βιβλική Εταιρία της Αυστραλίας έχει εκδώσει ειδικά προγράμματα 30 ημερών με 1 βιβλικό χωρίο (περί τις 25 λέξεις) την ημέρα για ανάγνωση, καθώς και «Κίνητρα Συζήτησης» με 2 χωρία την ημέρα για όσους το επιθυμούν, με ένα μικρό σχόλιο. Τα ειδικά αυτά προγράμματα βιβλικών αναγνωσμάτων υπάρχουν σε έντυπη μορφή αλλά μπορεί κανείς να τα κατεβάσει σε PDF στον υπολογιστή του, στο ipad του ή στο κινητό του. Υπάρχουν και εκκλησίες όπως αυτή στα βόρεια εδάφη της χώρας που προωθούν στους πιστούς τους αυτό το πρόγραμμα. Έτσι, η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά στη ζωή του χριστιανού, και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ευελπιστούν ότι σιγά σιγά από το 1 χωρίο οι αναγνώστες θα επεκταθούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη μελέτη της Βίβλου.

 

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών

Το έχουμε ξαναγράψει στο περασμένο κιόλας φύλλο μας για τη δυνατότητα που έχει σήμερα κάποιος να «κατεβάζει» όποια μετάφραση θέλει στο Facebook, στο Twitter ή στο κινητό του κλπ. από το νέο πρόγραμμα των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών YouVersion. Τώρα ενημερώνουμε ότι μετά από ένα χρόνο παρουσίας του στον χώρο, η «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών» φιλοξενεί 215 μεταφράσεις του λόγου του Θεού από 61 Βιβλικές Εταιρίες. Το έργο του εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης δεν έχει ακόμα τελειώσει και οι τοπικές Βιβλικές Εταιρίας καλούνται να συμβάλουν προσφέροντας τη δική τους μετάφραση της Βίβλου. Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία συμμετέχει με 3-4 εκδόσεις και βεβαίως τη «Νέα Μετάφραση της Βίβλου», όπως έχουμε εξηγήσει στο περασμένο φύλλο μας

 

Δραστηριότητες και στους θερμούς μήνες

Συνεργασία με την «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση»

Στα πλαίσια του στόχου της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης να διανείμει δωρεάν μια Καινή Διαθήκη σε κάθε σπίτι στην ελληνική επικράτεια πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία η εξόρμηση με την επωνυμία «Ιησούς του Ναυή 5» στους τρεις νομούς της Θράκης. Η φετινή εξόρμηση είχε μια από τις μεγαλύτερες συμμετοχές των τελευταίων ετών με την παρουσία 333 Ελλήνων και ξένων εθελοντών που έφτασαν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης από 22 χώρες με δικά τους έξοδα. Οι εθελοντές κάλυψαν φέτος μέσα σε μία εβδομάδα, 67.947 χιλιόμετρα, μοιράζοντας «πόρτα-πόρτα» σε 519 χωριά και πόλεις των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης 126.207 Καινές Διαθήκες στην εγκεκριμένη μετάφραση στη δημοτική της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας μαζί με αντίστοιχο αριθμό CD-Mp3 με την ηχογραφημένη έκδοση. Στα τουρκόφωνα χωριά της περιοχής μοιράστηκαν Καινές Διαθήκες στην τουρκική. Δεν μπορούμε παρά ευχαριστήσουμε τον Θεό για όλους αυτούς τους εθελοντές που είδαν την ανάγκη της διάδοσης του γραπτού λόγου του Θεού και πρόσφεραν χρόνο και χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό.

 

Συνεργασία με τους «Φίλους της Αγίας Γραφής»

Τον περασμένο Μάιο, οι «Φίλοι της Αγ. Γραφής» σε συνεργασία με την τοπική ενορία του Αγ. Αθανασίου Εύοσμου Θεσσαλονίκης μοίρασαν στους μαθητές του Διαπολιτισμικού Γενικού Λυκείου Εύοσμου Καινές Διαθήκες στη δημοτική γλώσσα. Είναι ενθαρρυντικό η επίσημη Εκκλησία να αναγνωρίζει τις πνευματικές ανάγκες της σημερινής νεολαίας και να συνεργάζεται στον εφοδιασμό της με τον γραπτό λόγο του Θεού.

 

Ο Σεβασμ. Πρόεδρος της Εταιρίας κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ στην πρώτη γραμμή

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ο Πρόεδρος της Εταιρίας, Σεβασμ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος μοίρασε στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ως ευλογία από μία Καινή Διαθήκη στη δημοτική γλώσσα. Πάντα στην πρώτη γραμμή ο Σεβασμ. Πρόεδρος –όχι του πολέμου, βέβαια, αλλά του πνευματικού αγώνα!

 

Στο 1ο Λύκειο Ξάνθης

Ο πρωτοσύγγελος κ. Παντελεήμων και ο πατήρ Θωμάς Χαραλαμπίδης παραβρέθηκαν στο 1ο Λύκειο Ξάνθης και μίλησαν στους μαθητές μοιράζοντάς του από μία Καινή Διαθήκη στη δημοτική. Ευχή μας είναι όλες αυτές οι δραστηριότητες να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζωή όλων όσοι παίρνουν στα χέρια τους ένα αντίτυπο του γραπτού θείου Λόγου, καθώς θα γίνεται καθημερινός οδηγός στη ζωή τους.

 

Για ένα καλύτερο αύριο με βάση τη Βίβλο

Πολλοί νέοι ανησυχούν για το μέλλον τους που μάλιστα σήμερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης διεθνώς, φαντάζει μάλλον σκοτεινό κι αβέβαιο. Μετά από 27 χρόνια εμφύλιου πολέμου, η Αγκόλα έχει απομείνει ερημωμένη με φοβερές πολιτικές, κοινωνικές και υλικές ζημιές! Η χώρα αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές πετρελαίου στην Αφρική κι όμως το δυνατό της όπλο είναι οι νέοι της. Οι κάτω των 14 ετών νέοι της ξεπερνούν το 40% του πληθυσμού κι αποτελούν την ελπίδα της για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Η Βιβλική Εταιρία της Αγκόλα αποφάσισε να προσφέρει σ’ αυτούς τους νέους μια σταθερή βιβλική βάση που πάνω της να χτίσουν τη ζωή τους και παράλληλα ν’ αποκτήσουν οι άνθρωποι αυτοί καλύτερες προοπτικές για την ίδια τους τη χώρα. Μέσα σε όλες τις δυσμενείς συνθήκες για τη χώρα, η νεολαία της αντιμετωπίζει κι αυτή τις ίδιες πιέσεις με τις άλλες χώρες: ναρκωτικά, αλκοολισμός, έγκλημα και πολλά άλλα. Η Βιβλική Εταιρία πιστεύει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους τα όπλα ν’ αντισταθούν σ’ αυτές τις πιέσεις κι όταν μεγαλώσουν να μπορέσουν να παγιώσουν την ειρήνη στη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος της Εταιρίας «Η Γραφή για τη Νεολαία». Με αυτό το πρόγραμμα μοιράστηκαν φέτος κάπου 3.500 Γραφές σε παιδιά και νέους στα σχολεία, στα κατηχητικά σχολεία και στις φυλακές. Παντού η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική. Ενθουσιασμένος ο υπεύθυνος της Βιβλικής Εταιρίας λέει: «Πολλοί νέοι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους με τον γραπτό λόγο του Θεού». Σε μια τελευταία διανομή Γραφών που έγινε σε μια χριστιανική εκκλησία στην Πετροαγκόλ, προάστιο της Λουάντα, τα μέλη της εκκλησίας ήταν όλα μέλη της τοπικής οργάνωσης προσκόπων. Νέες εποχές, νέοι τρόποι και νέοι στόχοι για την αποτελεσματική διάδοση της Αγίας Γραφής.

 

Μια διαφορετική Κιβωτός

Ο Αύγουστος για πολλούς είναι μήνας διακοπών και ξεγνοιασιάς και για άλλους μήνας καταστροφών και συμφοράς, όπως π.χ. φέτος στις Φιλιππίνες. Για πάνω από δέκα μερόνυχτα η κατακλυσμιαία βροχή διέλυσε τα πάντα. Περίμεναν τις βροχές, λόγω που ήταν και η περίοδος των βροχών αλλά όχι με τόση μεγάλη ένταση.

 

Η καταστροφή έπληξε 90.000 οικογένειες και η τοπική Βιβλική Εταιρία διένειμε στα κέντρα πλημμυροπαθών 56.000 Καινές Διαθήκες και 30.000 αντίτυπα μιας ειδικής έκδοσης, μαζί με την όποια υλική βοήθεια λάμβαναν οι πληγέντες. Το θέμα είναι πως η Εταιρία εξάντλησε όλα της τα αντίτυπα αυτών των εντύπων και κάνει έκκληση για εξεύρεση χρημάτων ώστε να χρηματοδοτηθεί η εκτύπωση επιπλέον 50.000 Γραφών και Καινών Διαθηκών καθώς και άλλων 70.000 αντιτύπων της ειδικής έκδοσης με παρηγορητικούς λόγους για τους πλημμυροπαθείς. Από τα μέλη του προσωπικού της Εταιρίας, 19 ατόμων τα σπίτια τους πλημμύρισαν και άλλων 2 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 

Ο γραπτός λόγος του Θεού είναι παντοτινό καταφύγιο, μια πνευματική «κιβωτός» που παρηγορεί καρδιές και ενθαρρύνει όλους όσοι εμπιστεύονται τον Κύριο.